Matkahuollon pakkausohjeita

15.4.2019

Valitse sopivan kokoinen pakkaus ja varmista ettei sisältö pääse liikkumaan pakkauksen sisällä.

Pakkaa jokainen esine erikseen ja sulje pakkaus huolella.

Jos paketissa on varovasti kuljetettavia esineitä käytä lujaa ja tukevaseinäistä pakkausta. Laita pehmustetta pohjalle vähintään 5 cm. Suojaa jokainen särkyvä esine erikseen. Laita myös pehmuste sisällön päälle ennen sulkemista.  Liimaa Matkahuollon Varovasti-tarrat pakkauksen kylkiin.

Sulje nestemäiset aineet astiaan tai pulloon ja varmista että kannet on suljettu huolella. Pakkaa kestävään pakkauslaatikkoon niin etteivät pääse liikkumaan. Pakkauksessa on oltava täyteainetta, joka imee itseensä nesteen, jos astia tai pullo rikkoutuu. Pakkaa isoaukkoiset astiat (esim. marjasangot) muovipussiin. Teippaa muovipussi tai sido vesitiiviisti kiinni ja merkitse pakkaus huomiotarroin, josta ilmenee pakkauksen kuljetus- ja käsittelyasento.

Pakkaa suuret ja poikkeuksellisen muotoiset esineet kokonaan pahviin ja suojaa tekstiilipinnat esim. muovilla.

Suojaa ase pehmusteilla ja suojamateriaaleilla ja pakkaa se tukevaan pahvilaatikkoon, jotta sisältö on suojassa taivutukselta  ja puristukselta. Esimerkiksi kovakuorinen asesalkku, jossa on pehmusteet sisällä ja ase on kiinnitetty niin ettei se pääse liikkumaan, on hyvä suoja aseelle. Pakkaa patruunat aina eri lähetykseen kuin ase.

Patruunat ovat aina VAK-lähetyksiä ja niiden pakkaamisessa ja lähettämisessä noudatetaan vaarallisten aineiden ja esineiden lähettämisestä annettuja ohjeita ja määräyksiä.

Suojaa soitin pehmusteilla ja suojamateriaaleilla ja pakkaa tukevaan laatikkoon. Suojaa painavat tekstiilit kuten mattorullat ja kangaspakat huolellisesti muovilla tai pakkauspaperilla ja suojaa päädyt esim. pahvilla.

Suojaa huonekalun jalat, reunat ja sivut runsailla pehmusteilla ja laita huonekalun kulmiin kulmasuojat. Pakkaa huonekalu tukevaan pahvilaatikkoon. Pakkaa pitkät ja kapeat esineet, kuten kaihtimet yksittäin pahvilaatikkoon, aaltopahviin tai putkiloon. Käytä pitkissä esineissä (1,5-3 m) aina tukevaa lautaa varmistamassa, että pakkaus ja sisältö eivät pääse vääntymään kuljetuksen aikana.

Pakkaa autonrenkaat muovisiin rengaspusseihin ja kilpailukäyttöön tarkoitetut nastarenkaat pahviin. Suojaa alumiinivanteet ehdottomasti pahvilla, sillä muovi ei ole riittävä suoja.

Koepeltejä, ovia, takaluukkuja, lokasuojia ja puskureita pakatessa suojaa jokainen osa kauttaaltaan solumuovilla tai vastaavalla materiaalilla niin, ettei osa ole suoraan kosketuksissa ulkopakkaukseen.

Pakkaa lamput tukevaan pahvilaatikkoon, jonka sisällä on riittävästi pehmustetta niin ettei lamppu pääse liikkumaan laatikossa.

Huomioi, että myyntipakkaus on harvoin riittävän tukeva kuljetuspakkaukseksi.

Pakkaa tuulilasi tai muu ikkuna esimerkiksi vanerista tehtyyn pakkaukseen, puukehikkoon tai jäykkään pahvilaatikkoon. Lisää lasin ympärille kauttaaltaan pehmustetta, ettei lasi pääse heilumaan pakkauksen sisällä.Ei muita esineitä samaan pakkaukseen.

Moottoreita, vaihdelaatikkoja ja muita öljyä tai polttoainetta sisältäviä koneen osia lähetettäessä tyhjennä laite tai osa nesteistä ennen pakkaamista.Laita esine aina asianmukaiseen muovilaatikkoon ja lisää laatikkoon täyteainetta, joka imee itseensä nesteen, jos esineestä vuotaa nestettä.

Matkahuolto ei kuljeta pakkaamattomia koneita, koneen osia tai laitteita.

 

- - - -